Vedelikupuudus organismis jagatakse:

1. Kergeks või keskmiseks vedelikupuuduseks, selle tunnusteks on janu, suukuivus, väsimus, jõuetus, peapööritus ja valu. Kergema vedelikupuuduse korral piisab, kui anda organismile vajalikus koguses vedelikku;
2. Raske vedelikupuuduse korral esineb aga suur janu, nõrkus ja ka meelemärkuse kaotus. Sellisel puhul tuleb pöörduda vajaliku abi saamiseks arsti poole.

Isegi kerge veepuudus võib mõjutada meie tervist ja enesetunnet oluliselt: 60% meie organismist koosneb veest ja vesi toimib meie mootorina. Kui tunned end halvasti, võib põhjus olla just veepuuduses. Kontrolli, kas need veepuuduse tunnused kimbutavad ka sind. Kui jah, siis võid nendega kergesti toime tulla.

1. Uimasus

Oled väsinud nii tööl kui kodus, ka pärast pikka ööund. Veepuudus vähendab sinu ainevahetuse toimimise aktiivsust ning su keha toodab seetõttu vähem energiat.

2. Krooniline kõhukinnisus

Su kõht on punnis ja hingeõhk lehkab. Kõht on kinni. Lisaks sellele, kas sööd piisavalt kiudaineid, pead sa jälgima ka seda, kas jood piisavalt vett. Dehüdratsioon on üks kõige tavalisemaid kõhukinnisuse põhjuseid.

3. Peavalu

Kuna aju sisaldab 85% ulatuses vett, siis veepuuduse korral annab aju sellest koheselt märku.

Kõiki neid sümptomeid saab ära hoida või vähemalt leevendada regulaarse veetarbimisega:

- Joo kaks klaasi vett kohe ärgates

- Kanna veepudelit endaga kogu aeg kaasas

- Söö kõrge veesisaldusega toite: kurk, greipfruut, arbuus jms