- Väldi stressi! Igapäevased mured – rahapuudus, ajapuudus jne tõstavad sinu organismis stressihormoonide adrenaliini ja kortisooli taset ning põhjustavad ärevust ja vererõhuhäireid. Ole oma elu peremees ja leia aega stressimaandavateks tegevusteks nagu sport, hobid, meelelahutusüritused vms, mis annab võimaluse mõtteid mujale juhtida.
- Ela hetkes, lase minevikust lahti! Mis läinud, see läinud, sinna enam pole midagi parata. Kahetsemine muudab enesetunde ainult halvemaks. Kerge olek aga signaliseerib maailmale sinu elujõudu ning hoiab sind avatuna kõigele uuele ning heale.
- Tee järjepidevalt trenni – see on põhilisim vaimse ja füüsilise heaolu allikas. Kui sa pole varem kunagi sporti teinud, võib esimene kuu aega treeninguid pakkuda korraliku väljakutse. Seetõttu treeni koos sõpradega või osale grupitreeningutel – treenerid ja sõbrad aitavad sind motiveerida kui laiskus peale tuleb.
- Söö normaalselt, puhast toitu, väldi valmistooteid. Pikka aega kestev või väga ühekülgne dieet ning valmistoitudes leiduvad lisaained on sinu organismile suureks koormuseks. Nii tugev dieet kui toidus leiduv keemia võib sinu tervisele mõjuda tagasipöördumatult.
- Söö rasva. Päriselt ka! Toidus sisalduv rasv on vajalik nii sinu organismile kui vaimsele tegevusele, hoiavad ka sinu naha elastsena ning ei lase kortsudel tekkida. Rasvavabade toitude asemel väldi rafineeritud süsivesikute söömist nagu valge jahu ja suhkur. Uuri poes pakenditelt, millised tooted sisaldavad rafineeritud süsivesikuid ning kaalu, kas suudad nende asemel hoopis ise midagi valmistada või talunikelt osta.
- Armasta julgelt! Nii südamega kui kehaga! Kui sulle ikka midagi meeldib, siis anna sellest ülevoolavalt teada ja ära häbene! Armastus ja õnnetunne vabastavad kehas oksütotsiinid, mis vähendavad stressi, kasvavad enesehinnang ning tegutsemistahe. Pealegi - mõne aja pärast kahetsed mitte seda, mida tegid, vaid seda, mille tegemata jätsid.
- Joo punast veini! Punases veinis olev reservatrool vähendavat diabeediriski ning öeldakse vähendavat võimaliku insuldi mõju ajule kuni 40% võrra. Viinamarjaseemnes leiduvad ained aitavad vähendada kolesteroolitaset veres ning südamehaiguste riski ka on väikesel kogusel alkoholil lõõgastav efekt. Meedikud panevad siiski südamele, et kasulikuna mõjub vaid kuni üks klaas punast veini päevas.
- Kanna hoolt tervise eest! Tõhusaim rakkude uuendaja ning kortsude vastu võitleja on A-vitamiin retinool. Seda leidub näiteks kalamaksaõlis. A-vitamiini üleannustamine lisapreparaadina võib aga olla ka tervisele ohtlik. Jälgi, et sinu keha saaks piisavalt kaltsiumi, et vältida osteoporoosi, ning omega-3 ja omega-6 rasvhappeid, mis aitavad su närvisüsteemil ning ajul sujuvalt toimida.
- Mine seltskonda! Sotsiaalne elu hoiab sind vaimselt vormis.
- Loobu suitsetamisest! See pole ammugi enam efektne ja su tervisele mõjub see iga aastaga aina rängemalt.
- Usu endasse! See on kõige olulisem. Pole asja, millega sa hakkama ei saa kui endasse usud. Ole valmis ka tagasilöökideks, neist ülesaamine aitab sul endasse veelgi enam uskuda.