Nipid, kuidas vähendada soola tarbimist

  • Osta valmistoitu ja soolarikkaid pooltooteid (nt kotletid) võimalikult harva. Valmista toit ise värsketest toorainetest.
  • Loe pakendil olevat infot ja vali sarnaste toodete seast väiksema soolasisaldusega tooteid. Päris palju soola saab n-ö kokku hoida juba ainuüksi siis, kui valid igapäevaste võileibade valmistamiseks väiksema soolasisaldusega leiva ja juustu.
  • Soolatud ja suitsutatud tooteid söö võimalikult harva.
  • Kui tahad toiduvalmistamisel soola lisada, tee seda lõpu poole, nii kasutad soola vähem. Mida kauem toit valmib, seda rohkem väheneb soola maitse. Teatud toitude puhul (nt praetud liha) on parem neile soola raputada alles vahetult enne serveerimist.
  • Kasuta vähem soola, kui retsept ette näeb.
  • Maitsesta toitu maitsetaimede, soolavabade maitseainete, maitseainesegude, puuviljamahla või vähese äädikaga.
  • Kasuta mõõdukalt selliseid suure soolasisaldusega tooteid nagu ketšup, sinep, sojakaste, salatikastmed.
  • Kui su toidukorrad on soolarikkad, tasakaalusta naatriumi saamist — lisa valikusse rohke kaaliumisisaldusega toite nagu värsked puu- ja köögiviljad.
  • Hoia soolatopsi köögikapis, mitte laual, kus see on kergesti kättesaadav. Soolatops võiks olla võimalikult väikeste aukudega.
  • Kui oled toiduvalmistamise ajal harjunud lisama soola lusikaga, siis proovi seda teha hoopis kahvliga — nii ei saagi palju soola panna.
  • Vahepaladeks eelista kartulikrõpsudele ja küpsetistele värskeid köögivilju.

Allikas: toitumine.ee