Lihtsad viisid, kuidas vähendada soola tarbimist

 (2)
Lihtsad viisid, kuidas vähendada soola tarbimist
Foto: Pixabay

Sool ehk keedusool koosneb 40% naatriumist ja 60% kloorist. Naatrium on eluks vajalik mineraalaine, kuid selle liigne saamine võib organismi kahjustada. Naatriumi liigtarbimine võib põhjustada naha ja limaskestade kuivamist ning janu. Naatriumi pikaaegne liigsaamine koormab neere, tekitab turseid ja kui turse tekib südame ümbruses, väheneb südame võime verd pumbata, tekib südamepuudulikkus ning halveneb organismi varustatus hapniku ja toitainetega. Peale selle tõstab soolaga liialdamine vererõhku, toob kaasa vee ja kaaliumi ülemäärase eritumise uriiniga. Seega on soola saamise vähendamine tervisele igati kasulik. Niikuinii on soola järsk vähendamine raske, seega tee seda järk-järgult, et maitsemeel jõuaks vähema soolaga harjuda.

Naatriumi leidub peaaegu kõikides toitudes. Meie igapäevasest naatriumi tarbimisest moodustab suure osa töödeldud toitudesse (nagu leib, juust, vorst ja valmistoidud) maitsestamise või säilitamise eesmärgil lisatud sool. Vähesel määral leidub naatriumi looduslikult ka näiteks värskes lihas ja köögiviljades. Suurimateks naatriumiallikateks on eri soolad, puljongipulber, sojakaste, valmistoidud, konservid, soolatud ja suitsutatud tooted, aga ka juust, leib, lihatooted, oliivid, ketšup jm.

Loe veel

Seotud lood:

Nipid, kuidas vähendada soola tarbimist

  • Osta valmistoitu ja soolarikkaid pooltooteid (nt kotletid) võimalikult harva. Valmista toit ise värsketest toorainetest.
  • Loe pakendil olevat infot ja vali sarnaste toodete seast väiksema soolasisaldusega tooteid. Päris palju soola saab n-ö kokku hoida juba ainuüksi siis, kui valid igapäevaste võileibade valmistamiseks väiksema soolasisaldusega leiva ja juustu.
  • Soolatud ja suitsutatud tooteid söö võimalikult harva.
  • Kui tahad toiduvalmistamisel soola lisada, tee seda lõpu poole, nii kasutad soola vähem. Mida kauem toit valmib, seda rohkem väheneb soola maitse. Teatud toitude puhul (nt praetud liha) on parem neile soola raputada alles vahetult enne serveerimist.
  • Kasuta vähem soola, kui retsept ette näeb.
  • Maitsesta toitu maitsetaimede, soolavabade maitseainete, maitseainesegude, puuviljamahla või vähese äädikaga.
  • Kasuta mõõdukalt selliseid suure soolasisaldusega tooteid nagu ketšup, sinep, sojakaste, salatikastmed.
  • Kui su toidukorrad on soolarikkad, tasakaalusta naatriumi saamist — lisa valikusse rohke kaaliumisisaldusega toite nagu värsked puu- ja köögiviljad.
  • Hoia soolatopsi köögikapis, mitte laual, kus see on kergesti kättesaadav. Soolatops võiks olla võimalikult väikeste aukudega.
  • Kui oled toiduvalmistamise ajal harjunud lisama soola lusikaga, siis proovi seda teha hoopis kahvliga — nii ei saagi palju soola panna.
  • Vahepaladeks eelista kartulikrõpsudele ja küpsetistele värskeid köögivilju.

Allikas: toitumine.ee

Jäta kommentaar
ARTIKLIT SAAB KOMMENTEERIDA AINULT REGISTREERITUD KASUTAJA!
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare