On selge, et kaalulangetamiseks tuleb vähendada kalorite hulka, ja sportida, et hoida nende taset. Enamik inimesi, kes teevad kaalu kaotamiseks ainult sporti ega piira kaloreid, kaotavad kehakaalus vaid 2-3% kuue kuu kuni aasta jooksul. Miks see nii on? Kaalu on lihtsam langetada, kui hoida kaloreid toiduga tagasi. Kehakaal hakkab langema siis, kui keelata endale umbes 500 kcal päevas. Et hoida kokku 500 kcal päevas, peab 70 kg kaaluv naine väntama tund aega mõõduka intensiivsusega ratast. Samal ajal saaks 500 kcal hoida kokku toiduga — paned kohvi peale kohvikoore asemel lahjat piima või jood musta kohvi, loobud õhtusest jäätisehunnikust ja päeva jooksul ei söö krõpse. See on tunduvalt lihtsam viis kui treeningsaalile loota. Lisaboonuseks võib lugeda sedagi, et 5% väiksema kaaluga hoiad juba 60%-lise tõenäosusega ära haigestumise diabeeti.

Kalorite hulga vähendamine toidus on lihtne, kui järgid kolme peamist põhimõtet.
1. Too oma toidulauale rohkem taimseid toite (puu- ja köögiviljad, täisteratooted, oad, pähklid, südamesõbralikud rasvad, nagu oliiviõli).
2. Piira töödeldud toitude söömist (väldi rafineeritud süsivesikuid, saiakesi ja pagaritooteid, eelküpsetatud tooteid, külmutatud tooteid, poolfabrikaate). Need kõik sisaldavad tühje kaloreid, rääkimata suurest hulgast suhkrust, ebatervislikest rasvadest ja soolast.
3. Kui järgid esimest ja teist põhimõtet, siis oled automaatselt juba järgimas kolmandatki — süüa madala kalorsusega toitu. Uuringud on näidanud, et madalama kalorsusega toitude söömisel tarbitakse ühes päevas 200-400 kcal vähem kui suure kalorihulgaga toite manustades.

Nimetatud põhimõtete järgmisel oled oma söögilauale lisanud suure kiudainetesisaldusega toidud, mis hoiavad su kõhu pikemalt täis ja sa ei pea nälga tundma. Kalorite manustamise jälgimiseks pea kas päevikut või kasuta mõnd nutiäppi — see aitab analüüsida oma toitumist, kui juhtub, et kaal ei lange siiski soovitud määral.

Allikas: ajakiri START! sügis 2018