Igapäevane menüü baseerub suuresti katse-eksitusmeetodil.

Rait Ratasepa menüü baseerub tema enda sõnul suuresti katse-eksituse meetodil. Kardinaalsed muutused tegi ta juba 2013. aastal, mil otsustas täielikult taimse toidu peale üle minna. Olles juba aastaid pidevalt oma toitumist jälginud, katsetab Rait pidevalt uusi nüansse, kuidas oma menüü veelgi paremaks muuta.

Meedia poolt terasmeheks ja imemeheks tituleeritud sportlane ei söö liha, kala ega paljusid piimatooteid ning ometi suudab ta vastu astuda väljakutsetele, mida on maailmas seni suutnud vaid loetud inimesed. Inspiratsiooni taimse toidu peale üle minemiseks ammutas ta teistest ultrajooksjatest, kelle menüü samuti vaid taimse toidu peal baseerub. Ratasepp usub, et just see otsus oli aluseks võimsale arenguhüppele, mis on taganud ka tema tänase edu.

"Olen esimese eestlasena läbinud kahe-, kolme-, viie- ja ka kümnekordse ultratriatloni, mis on minu ultrasportlase karjääri teinud nähtavaks paljudele nii kodumaal kui ka piiri taga ning viinud mind ultratriatloni maailma esirinda," kirjutab Ratasepp oma blogis.

Pühapäeval algaval Fuerteventural 20-kordsel ultratriatlonil peab võistleja iga päev läbima täispika triatloni ja seejärel ootab vahepeal ööuni. Nii lausa 20 päeva järjest. Säärase katsumuse on seni maailmas suutnud läbida ainult viis inimest. 9. septembril lõpetas ta oma 4-nädalase treeningtsükli, mis oli viimane ettevalmistus nädalavahetusel algavaks suurkatsumuseks.

Algavat võistlust silmas pidades treenis Ratasepp viimased 10,5 kuud peaaegu 1000 tundi. Treeningud hõlmasid endas enam kui 800 km ujumist, 9500 km ratast ning 4900 km jooksu. Neist kirjutab ta üksasjalikult oma blogis.

Rait Ratasepp

Aastate jooksul on Rait Ratasepp ka veganlust proovinud. Kuid peale poolt aastat vegan-toitumisega katsetamist tõdes ta siiski, et see ei ole tema jaoks. Olgugi, et selle aja jooksul ei tundnud sportlane ühtegi tagasilööki ega muid negatiivseid muutuseid, siis vegan-toitumise varjupoolest sai ta teada alles peale verenäitjajate testimist. "Mulle on erinevad asjatundjad justkui ühest suust kinnitanud, et taimse toitumise põhjustatud ainete defitsiidid tekivad ajapikku ning konkreetse aine puudusest võib saada tõsine probleem alles aasta või enama möödumisel," kirjutab Ratasepp oma blogis.

Vegan-dieedi peal tundis ta end kogu aeg küll suurepäraselt ja sportlik sooritusvõime ning taastumine paranesid päev-päevalt lausa silmanähtavalt, siis probleem tuli välja alles palju hiljem. "Võimalikust probleemist sain teada juhuslikult, kui mul avanes võimalus end testida. Enda igapäevast enesetunnet arvestades, olid tulemused üllatavad ja segadust tekitavad," kirjutab Ratasepp.

Oma keha suhtes peab olema tähelepanelik ning kindluse mõttes aeg-ajalt testimine tuleb kindlasti kasuks.

Valkude vajaduse katmiseks on taimne toitumine tema sõnul küll täiesti piisav, kuid analüüside tulemused näitasid, et paraku oli organismil puudus mitmest vitamiinist ja ainest. Vaatamata analüüsitulemustele ei anna sportlane taimse toitumise osas siiski nii kergekäeliselt alla ja püüab leida lahenduse, mis on just tema keha jaoks kõige sobivam. "Püüan leida lahenduse, mis tagab organismile kõikide vajalike ainete olemasolu," kirjutab Ratasepp oma blogis.

Inimestele, kes toituvad samuti taimselt või lähtudes veganluse põhimõttest, soovib Ratasepp südamele panna, et oma keha suhtes peab olema tähelepanelik ning kindluse mõttes aeg-ajalt testimine tuleb kindlasti kasuks.

"Taastumise osas avastasin enda jaoks värsked smuutid, mida ma katsun tarbida võimalusel kohe peale treeningut," kirjutab ta ja toob välja, et taimne toitumine on andnud talle püsivalt hea enesetunde ja stabiilse kehakaalu. Hüppeliselt on paranenud ka treeningmahtude talumine ja treeningutest taastumine.

Juba eeloleval pühapäeval alustab Rait Ratasepp Kanaari saartel 20-kordse ultratriatloniga.

Elame omadele kaasa ja soovime talle selleks suureks katsumuseks jõudu ja jaksu!