Mõtle kõigepealt, millises olukorras sa oled — värskelt lahutatud, keha ja hing valutavad nagu ei kunagi varem, üldse ei tea, kuidas hakkama saada, ammugi ei oska iseendaga toime tulla. Ja küsi nüüd endalt — kuidas sa saad valida omale kõrvale uut inimest? Millega? Kas sinu sees on kuskil säilinud see kambrike, kus elab praeguses olukorras terve mõistus, kaine meel? Piltlikult öeldes on su maja maha põlenud ja sa hakkad mahapõlenud tubades panema tapeeti. Seda ei saa ju teha! Enne tuleb maja uuesti üles ehitada. Ehk et lühidalt öeldes, sa pole kaugeltki valmis “kellekski toredaks nüüd ja kohe”.

2. Ära mine kohe kellegagi voodisse! Sa ei tea, mis seal juhtuda võib. Su keha ei ole sinu kontrolli all praegu. Meestel ei tõuse ja naised jooksevad kabuhirmus vetsu, kui asjaks läheb. Muide, isegi su voodisoojendaja tajub, et sa pole valmis, ja juhtub sama temaga. See mõjub enesehinnangule laostavalt. Pole vaja endale nii teha. Alles hinge paranemise järel saabub aeg, kui keha tuleb järele.

3. Ära usu hundi juttu! Oletame, et sa pole suutnud siiski hoiduda sellest, et teha omale deitimissaitidele kontod, ja käid kellegagi väljas. Kindlasti on deite igasuguseid ja mõnega võid jääda kohtuma isegi rohkem kui ühe korra. Kui inimene hakkab kolmandal deidil rääkima sellest, kuidas te võiksite kokku kolida, siis peaksid sinu kellad kohe tärinal helisema hakkama. Taas kord — mõtle oma seisundi peale, see vajab delikaatset kätt. Mitte uut ühist elu, mida lihtsalt “proovida”. See oleks kehale ja vaimule väga ränk katsumus. Ma ei väsi korrutamast, et sa pole valmis. Veelgi enam — see inimene, kes üldse ei hooli sellest, et sa oled värskelt lahutatud, ei vääri kohe üldse mingeid deite sinuga. Selline inimene on hoolimatu ega anna endale üldse aru, mida ta sellise jutuga või plaaniga sulle tegelikult teeb.

4. Püüa mitte luua uut tõsisemat suhet. Ma ei ütle, et ära deidi, ära seksi, ära-ära. Kõike võid teha, aga tõsisemat suhet pole võimalik luua kohe pärast lahutust. Ega ka veel aasta pärast lahutust. See ei vea välja. Sina ei vea välja. Kui keskendud kohe uuele suhtele, oled automaatselt jätnud kõrvale oma paranemise ning valinud põgenemise. On küll erandeid, kuid suhtu endasse kui väga väärtuslikku kalliskivisse. Kui hing on katki, siis tuleb tegelda eelkõige sellega ehk iseendaga peamiselt ja mitte lasta sinna juurde võhivõõraid tegema veel suuremat lammutustööd.

Sa ei lase ju oma auto kallale jumala võõrast remondimeest. Ja oma laste juurde hoidjaks ei kutsu mingit suvalist ammugi mitte … Meil on perearst, ihujuuksur, kindel telefonioperaator ja internetipakkuja, me suhtume oma tervisesse, juustesse, vidinatesse teinekord palju paremini kui oma hingehoidu. Paneb mõtlema?

Mõtle ka sellele, et isegi kui sinu uus silmarõõm on tore, vallaline ja armas, siis kõik see eelnev ei ole aus tema ja tema ootuste suhtes sinuga. Sa vajad aega. Võta see aeg omale, sest aega nüüd on.

Üksiolemisega leppimine ei ole kerge, aga see on väga väärt teekond. Öeldakse, et kui naine iseenda heaks mitte kui midagi ette ei võta, siis ta kannab oma eksmeest kaasas seitse aastat. Kui sa aga tegutsed, kulub vähem aega. Selle järgi pead kõigepealt olema üksi, et oma eksist üle saada, iseendaga leppida ja rahu teha ning alles siis oled ehk valmis uueks suhteks.

Jaga
Kommentaarid