Isegi siis, kui oled saanud piisavalt pika ööune, väheneb pärastlõunaks meie võime keskenduda ja mõtteselgust hoida. Tänapäeval on see kergelt ebamugav nähtus, mida sageli lahendatakse kofeiinijookide abil, kuid iidsetel aegadel võis selline tähelepanu hajumine olla elu ja surma küsimus. Olenemata sellest, kas sul on vaja lõpetada oluline projekt või jahtida toitu, et elus püsida — kõigest 15–20 minuti pikkusest puhkusest võib piisata, et su mõistus oleks taas värske.

Uinak värskendab mõistust, suurendab loovust ja intelligentsust ning aitab elada pikemat ja tervemat elu. See tava saavutab aina enam heakskiitu ka mõningate suurte korporatsioonide kontorites — näiteks Google ja Apple võimaldavad enda töötajatele uinaku tegemist. Mitmed uuringud on kinnitanud, et lühike uinak aitab parandada teadvelolekut ja produktiivsust. Ning kellele ei meeldiks ülemus, kes lubab sul lõuna ajal korraks tukastada.

Colorado Boulderi ülikoolis tehtud teadustöö näitas, et lapsed, kelle lõunauinak jäi vahele, olid võrreldes puhanud kaaslastega rohkem ärevad, nad näitasid välja vähem rõõmu ja huvi mängude vastu ning neil oli raskem ülesandeid lahendada. Sama mõju on võimalik näha ka täiskasvanute puhul, kellel ei ole võimalik päeval puhata.

Berkeley ülikooli teadlased kinnitavad, et tunnine uinak suurendab oluliselt meie õppimisvõimet ja mälu. See on nagu aju taaskäivitamine — lühimälu puhastatakse ära ning pikaajaline mälu saab veidi korrastatud, nii et meie mõistus on värskem.

Kui pikk peaks uinak olema?

10–20 minuti pikkune uinak on mõistuse värskendamiseks ja energiataseme tõstmiseks parim. Sellise uinaku puhul ei ole uni väga sügav ning see aitab naasta peale ärkamist kohe päevaste tegevuste juurde. Veidi pikem, 30-minutine uinak võib kaasa tuua sellele järgneva pooletunnise pahuruse ja unisuse, kuna sageli ärkad siis just sel hetkel, kui hakkasid vajuma sügavasse unne. Kui sa vajad pikemat uinakut, siis tasub eelistada 60 minuti pikkust puhkust. Ka sel juhul võid olla ärgates unine, kuid see on mälu jaoks parem kui pooletunnine uinak.

Kui sul ei õnnestu kuidagi öösel piisavalt magada, varu päevaseks uinakuks vähemalt 90 minutit. Selle aja jooksul jõuad läbida ühe terve unetsükli ning parandad selle abil oma mälu ja loovust.

Uinakud on tervisele kasulikud, kuid ära loobu nende arvelt ööunest — tee uinak oma keha vajadustele vastavale ööunele lisaks.

Allikas: Alkeemia